info@carnivalnews.net

Mehun tekeminen kotioloissa

Kuka tahansa voi kotonaan valmistaa omatekoista mehua, kunhan ensiksi ostaa, saa tai hakee ainekset. Tärkeimmät aineosat ovat mehujen tekemisessä yleensä se jokin hedelmä tai marja, sokeri ja vesi.

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta.

Mehuihin käytettävät marjat saavat mielellään olla hieman ylikypsiä, koska niistä irtoaa parhaiten mehua. Voit käyttää mehun valmistukseen myös pakastemarjoja sulattamalla ne ensin. Mehua valmistettaessa marjoja ei tarvitse riipiä, huonot ja homeiset marjat on kuitenkin poistettava tarkoin. Pölyiset marjat on syytä huuhtoa.

Yhdestä marjakilosta tulee mehua noin 1 litra. Sokeria käytetään 200-400 g mehulitraa kohti. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria. Silloin säilytyspaikan on oltava hyvä tai mehu on pakastettava. Sokeroimaton mehu on väriltään sameaa. Sekoittamalla keskenään erilaisia marjoja ja hedelmiä tai raparperia saadaan mitä maukkaimpia mehuja. Esimerkiksi jo pieni määrä vadelmia viinimarjojen joukossa antaa mehuun hienostuneen maun. Lähde: https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/sailonta/sailonta-sokerilla/mehut/

Omenamehu

 1. Poista omenoista omenakodat ja kuutioi omenat reiluiksi kuutioiksi.
 2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä omenoita 30-45 minuuttia, kunnes mehu on irronnut omenoista.
 3. Valuta mehu talteen lävikössä kulhon päällä. Kaada mehu takaisin kattilaan, lisää sokeri sekä inkivääri ja kiehauta vielä nopeasti. Kuori tarvittaessa vaahto pois mehun pinnalta.
 4. Pullota mehu, jäähdytä ja pakasta. Laimenna mehutiivistettä vedellä (1:3). Mehutiivistettä tulee reseptillä noin 6 dl.

Miten kylmäpuristettu mehu valmistetaan?

Raaka-aineet murskataan ja puristetaan. Koska käytetään matalia lämpötiloja eikä mehua keitetä, kaikki vitamiinit ja raaka-aineiden aito maku säilyvät eikä C-vitamiinilisää tarvita. Mehun saantoprosentti on parempi kuin höyrystämällä valmistetun. Keskimäärin yhdestä omenakilosta saa mehua 6–7 desiä ja marjakilosta 8–9 desiä. Kylmäpuristetun mehun laimennussuhde on mehusta riippuen yksi osa mehua ja 6–8 osaa vettä. Tuore omenamehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Suuret määrät omena- ja marjamehua on hyvä pakastaa tai pastöroida. Pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössä avaamattomana jopa vuoden. Pastöroimaton pakastettu mehu säilyy avattuna jääkaapissa muutaman vuorokauden. Pastöroitu marjamehu säilyy avattuna jääkaapissa reilun kuukauden, pastöroitu omenamehu jopa viikkoja. Avatussa hanapakkauksessa pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössäkin eikä ala käydä.

Hedelmämehu kotona tehtynä

Kun yritämme valmistaa jotain kotona sen sijaan, että menisimme kauppaan ostamaan valmiin tuotteen, voi tuntua siltä, että usein homman hoitaminen vaatii kalliita laitteita tai työkaluja. Kaikilta ei mehustinta kotoa löydy, mutta blenderi sen sijaan löytyy useammasta keittiöstä. Nyt käydään läpi, miten mehun tekeminen onnistuu blenderin avulla, ilman mehustinta. Jos olet aina halunnut maistaa itse tekemääsi mehua, mutta et ole saanut aikaiseksi sitä tehdä, niin nyt kannattaa jatkaa lukemista ja ottaa homma haltuun!

Ainekset:

 • lempihedelmiäsi ja -vihanneksia
 • vettä tarpeen mukaan

Välineet:

 • blender
 • paistinlasta
 • hieno siivilä
 • kulho, jonka päälle siivilä sopii hyvin

Ohjeet:

 1. Esivalmistele hedelmät ja vihannekset huolellisesti: kuori ja siivoa sitrushedelmät, kuori ananas, harjaa juurekset, porkkanat, inkivääri, yms. ja leikkaa pois päädyt. Paloittele kaikki hedelmät ja vihannekset.
 2. Asettele hedelmät ja vihannekset blenderiin yksi kerrallaan, kerroksittain. Asettele mehuisimmat ainekset, kuten sitrushedelmät, päärynät, tomaatit ja kurkut pohjalle ja kovemmat, kiinteämmät ainekset sekä lehtivihannekset päällimmäiseksi.
 3. Sekoita. Jos tekemäsi sekoitus ei meinaa sekoittua tasaisesti, sammuta blenderi ja sekoita käsin lastan avulla. Lisää vettä ja/tai mehukkaampia hedelmiä tarpeen mukaan.
 4. Aseta siivilä kulhon päälle ja kaada seos. Painele lastan avulla saadaksesi kaikki mehut irti. Anna seisoa muutama minuutti, jotta joka tippa mehua tippuu kulhoon.
 5. Kaada lasiin ja nautiskele!

Sokeritehtaan ohjeella:

Keitetyn mehun perusohje

 45 minuuttia

Maistuvaa marjamehua voi keittää myös ilman mehumaijaa isossa teräs- tai emalikattilassa.

Keitetyn mehun perusohje

Ainekset

 • kypsiä marjoja
 • vettä 4–5 dl/marjakilo
 • Dansukker Taloussokeria 300–500 g/mehulitra

1. Puhdista ja huuhdo marjat tarvittaessa.

2. Kiehauta vesi isossa teräs- tai emalikattilassa. Lisää marjat ja anna kiehua kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Pusertamalla marjoja kattilan reunoja vasten keittoaikaa voi lyhentää.

3. Siivilöi mehu mieluiten sideharsokankaan läpi, jolloin saat kirkasta mehua (metallisiivilä päästää läpi marjasakkaa). Älä painele marjoja siivilöinnin aikana.

4. Mittaa mehu kattilaan. Lisää sokeri. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta.

5. Pullota mehu pestyihin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä viileässä.

Yhdestä marjakilosta saadaan reilu litra mehua.

Trackbacks & Pings

Vastaa