info@carnivalnews.net

Mehut ja terveys- millaisia mehuja on hyvä juoda ja kuinka paljon

Mehut voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, mutta niiden kulutuksessa on hyvä olla tarkkana. Juotavat mehut sisältävät usein lisättyä sokeria ja vain vähän ravinteita, joten niiden kulutusta tulisi rajoittaa. Mehu on hyvä juoma myös viihteen parissa katseltaessa kotona vaikka Netflixiä tuntitolkulla.

Parhaat mehut ovat ne, jotka on valmistettu tuoreista hedelmistä tai vihanneksista, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuitua. Esimerkiksi appelsiinimehu on hyvä C-vitamiinin lähde, mutta siinä on myös runsaasti lisättyä sokeria. Sen sijaan, voit valmistaa tuorepuristettua appelsiinimehua kotona, jolloin saat enemmän vitamiineja ja kuitua ilman lisättyä sokeria.

Muiden terveellisten mehujen joukkoon kuuluvat esimerkiksi porkkanamehu, greippimehu, mustikkamehu ja granaattiomenamehu. Näissä mehuissa on vähemmän lisättyä sokeria ja runsaasti ravinteita.

Suositeltava määrä mehun kulutuksesta on enintään 150 ml päivässä. Tämä johtuu siitä, että mehut sisältävät paljon fruktoosia, joka voi lisätä painoa ja aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten insuliiniresistenssiä.

On hyvä muistaa, että mehut eivät korvaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia ruokavaliossa, joten on tärkeää syödä myös niitä monipuolisesti. Jos haluat juoda mehuja, valitse tuoreista hedelmistä tai vihanneksista valmistettuja mehuja ja nauti niitä kohtuudella osana terveellistä ruokavaliota.

Mikä on terveellisin mehu

Terveellisimmät mehut ovat yleisesti vihannesmehuja, sillä ne ovat vähäkalorisia ja sisältävät runsaasti ravinteita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi porkkanamehu sisältää runsaasti beetakaroteenia, joka auttaa ylläpitämään terveitä silmiä ja ihoa. Parsakaalimehu puolestaan sisältää runsaasti C-vitamiinia, joka auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja edistää kollageenin tuotantoa ihossa. Myös vihreät mehut, kuten pinaatti-kurkku-inkivääri-omena -mehu, ovat erittäin ravinteikkaita ja auttavat ylläpitämään hyvää terveyttä. On tärkeää kuitenkin muistaa, että mehut sisältävät usein runsaasti sokeria, joten niitä tulisi nauttia kohtuudella ja yhdistettynä monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon.

Kuinka paljon pitää aikuisen juoda päivässä?

Aikuisen suositeltu päivittäinen nestemäärä on noin 2-3 litraa, mutta tarkka määrä riippuu muun muassa kehon koosta, aktiivisuustasosta ja ilmasto-olosuhteista. Tämä nestemäärä voi koostua vedestä, mehuista, teestä, kahvista ja muista juomista. On tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä, sillä se auttaa ylläpitämään kehon toimintoja ja välttämään esimerkiksi kuivumista. Kuitenkin on hyvä muistaa, että liiallinen juominen voi myös olla haitallista terveydelle.

Mehut ja kotikokki

Kotikokki voi valmistaa terveellisiä mehuja ja smoothieita helposti omassa keittiössä. Kotona valmistetuissa mehuissa ja smoothieissa on usein vähemmän sokeria kuin kaupan valmiissa mehuissa, sillä niissä voidaan käyttää tuoreita hedelmiä ja marjoja sekä välttää lisätyn sokerin käyttöä.

Hyviä raaka-aineita kotona valmistettaviin mehuihin ja smoothieihin ovat esimerkiksi appelsiinit, greipit, omenat, banaanit, mansikat, mustikat, vadelmat, mangot ja ananakset. Näitä hedelmiä ja marjoja voi yhdistellä monella eri tavalla ja lisätä joukkoon esimerkiksi inkivääriä, minttua tai avokadoa makua ja terveysvaikutuksia lisäämään.

Suositeltava määrä nestettä aikuiselle on noin 2-3 litraa päivässä, mutta tämäkin vaihtelee yksilöllisesti muun muassa iän, sukupuolen, painon ja fyysisen aktiivisuuden mukaan. On hyvä muistaa, että mehuissa ja smoothieissa on usein enemmän sokeria kuin pelkässä vedessä, joten niitä ei kannata juoda liian suuria määriä päivässä. Suositeltava määrä hedelmämehua on enintään 1 dl päivässä ja smoothieita voi juoda esimerkiksi välipalana tai treenin jälkeen.

Trackbacks & Pings

  • Kuitupitoiset ruoat tasapainoisessa ruokavaliossa - Vihermehut ja tulevaisuus :

    […] Kuitu on ravinteeton ainesosa, jota löytyy monista kasvisperäisistä ruoka-aineista kuten hedelmistä, vihanneksista ja täysjyväviljoista. Se on tunnettu sen kyvystä parantaa suoliston toimintaa ja alentaa kolesterolitasoja. Kuitu on tärkeä myös verensokerin tasapainottamisessa, ja se voi auttaa ehkäisemään useita kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä tyyppi 2 diabetesta. […]

    10 kuukautta ago

Vastaa