info@carnivalnews.net

Terveyttä uuteen vuoteen

Uusi vuosi saa useimmissa ihmisissä aikaan tahdon aloittaa oma elämä puhtaalta pöydältä. Usein uuden elämän aloituksella viitataan liikunta- ja ruokailutottumusten muutoksiin, toisinaan myös alkoholin tai tupakan käytön vähentämiseen, tai jopa lopettamiseen. Toisille lupaus voi olla rahankäytön hillitsemistä, esimerkiksi lopettamalla nettipelaaminen. Nettirahapelien moninaisuus tarjoaa paitsi mukavan ja helpon harrastuksen, myös riskin joutua taloudelliseen ahdinkoon. Yhteistä lupauksille on, että niiden tarkoituksena on poistaa tai hillitä jotakin riippuvuutta.

Suurella osalla lupaukset jäävät tammikuun ensimmäisiin viikkoihin, toisilla helmikuun alkuun. Osa asettaa tietoisesti lyhyen aikarajan muutokselle. Vain murto-osa ihmisistä onnistuu toteuttamaan lupauksensa koko vuoden ajan, saati saamaan aikaan pysyvää elämänmuutosta.

Herkuton tammikuu

Herkuton tammikuu on yksi yleisimmistä uuden vuoden lupauksista. Moni kärsii joulun jälkeisestä ruokaähkystä, ja konvehteja on tullut syötyä ken ties koko joulukuu. Kiloja on kertynyt kesästä lähtien, joulukuussa varmasti useampikin. Keväälle varattu lomamatka rantakohteeseen aiheuttaa ahdistusta: Mahtuvatko kesävaatteet enää päälle?

Joulun ylensyönti on usein hyvä pohja lupauksen teolle. Usein herkkuja on syöty niin paljon, että niitä ei enää vuoden vaihteen jälkeen tee mieli. Paras tapa on siirtää kaikki ylimääräiset herkut ulottumattomiin, viedä ne töihin tai heittää roskakoriin. Houkutukset kannattaa pitää mahdollisimman kaukana, jotta niitä ei tule edes ajatelleeksi.

Nopeat vs hitaat hiilihydraatit

Kaiken A ja O herkuttelun vähentämisessä, on normaalin, erityisesti kuitupitoisen ruoan, säännöllinen syöminen. Kun ateriarytmi pysyy säännöllisenä, elimistön hiilihydraattitasapaino säilyy, eikä elimistö vaadi äkillisiä sokeripiikkejä.

Elimistö muuttaa hiilihydraatit glukoosiksi, joka imeytyy verenkiertoon. Glukoosin elimistö muuttaa energiaksi, jota ihminen tarvitsee normaalien elintoimintojensa, kuten hengityksen ja verenkierron ylläpitoon. Aivot käyttävät jopa 30 % ihmisen saamasta energiasta. Tarpeen mukaan elimistö varastoi glukoosia myös lihaksiin ja maksaan glykogeenina. Lihaksista glykogeeni käytetään energiana lihastoimintaan. Glykogeenivarastojen täytyttyä, loppu energia varastoidaan rasvoina.

On olemassa sekä nopeita, että hitaita hiilihydraatteja. Erilaiset herkut ja esimerkiksi vaaleat leivät, sisältävät paljon sokereita ja tärkkelystä, eli nopeita hiilihydraatteja. Nopeat hiilihydraatit saavat energiatasot nousemaan nopeasti, mutta tasot laskevat myös hyvin pian, eikä nälkä pysyy poissa kuin hetken. Nopeista hiilihydraateista esimerkiksi sokeri, on myös hyvin riippuvuutta aiheuttava. Lisäksi ylimääräisen sokerin kertyessä elimistöön, se laukaisee insuliinin tavallista nopeamman tuotannon, joka saa rasvan kertymään keskivartalon ympärille. Liika sokeri voi myös aiheuttaa maksan rasvoittumista.

Kuitupitoiset ruoat, kuten vaikkapa ruisleipä ja täysviljatuotteet, sisältävät hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, joten ne säilyttävät kylläisen olon tunteen pitkään. Kuitu paitsi ehkäisee hiilihydraattien pilkkoutumista ja ravintoaineiden imeytymistä, se myös samalla hidastaa muista hiilihydraateista saadun sokerin imeytymistä, tasaten elimistön sokeritasapainoa. Hitaiden hiilihydraattien onkin todettu pitävän nälän loitolla pidempään, joten niiden suosiminen ruokavaliossa olisi tärkeää.

Kuinka sitten välttää herkkuja?

On tärkeää, että monipuolista ja kuitupitoista ruokaa olisi riittävästi saatavilla. Myös säännöllinen liikunta toimii hyvänä keinona välttää herkkuja: Liikunta laukaisee lähes poikkeuksetta selkeän nälän tunteen, ja treenissä kulutettujen hiilihydraattien ja proteiinin tarve kasvaa, jonka seurauksena makeanhimo vähenee. Liikunta myös tasaa verensokeria sekä veren rasva-arvoja. Treeniteho- ja tulokset myös paranevat, kun ruokavalio on kunnossa. Myös stressi saattaa aiheuttaa makean himoa. Tutkimusten perusteella elimistön stressihormoni kortisoli aiheuttaisi aivoissa glukoosivajetta. Liikunnalla on stressiä laukaisevia vaikutuksia, mikä vaikuttaa makean himon syntyyn.

Jos sokerinhimo kuitenkin iskee, eikä saatavilla ole terveellistä, kuitupitoista välipalaa, voi itselleen sallia toisinaan myös hieman vapauksia. Nykyään saatavilla on hyvin paljon erilaisia sokerittomia tai vähäsokerisia valmisvälipaloja. Myös etenkin erilaisten sokerittomien ja vähäsokeristen energia- palautus- ja terveysjuomien määrä on lisääntynyt huimasti viime vuosina. Voit myös tehdä kombuchaa itse, sen sokeripitoisuus on huomattavasti tavallista virvoitusjuomaa matalampi. Kombuchan vatsaystävällisyys johtuu sen sisältämistä maitohappobakteereista, mikä onkin tehnyt siitä monien terveellistä ruokavaliota noudattavien suosikin!

Trackbacks & Pings

  • Vihermehut ja kuitupitoiset ruoat arjen ruokavalikoimassa - Vihermehut ja tulevaisuus :

    […] On kuitenkin tärkeää muistaa, että ruokavalio on kokonaisuus, ja monipuolisuus on avainasemassa terveellisen ruokavalion saavuttamisessa. Vihermehut ja kuitupitoiset ruoat ovat vain osa laajempaa ruokavalion kirjoa, johon tulisi sisällyttää myös muita ravintoaineita, kuten proteiineja, terveitä rasvoja ja hiilihydraatteja. […]

    9 kuukautta ago

Vastaa