info@carnivalnews.net

Maailman suurin design-palkinto Solar Foodsille

Proteiinia hiilidioksidia ja sähköä hyödyntämällä tuottava Solar Foods on voittanut Tanskan valtion tukeman Index Award -palkinnon. Palkinto myönnetään yritykselle vaikuttavimmasta, ihmisten elämää parantavasta ja ympäristövaikutuksiltaan merkittävästä ratkaisusta. Palkinnon arvo on 100 000 euroa.

Index Award on kahden vuoden välein myönnettävä, Tanskan valtion tukema palkinto. Kokonaispalkintosumma on 500 000 euroa ja se jaetaan viiden eri palkintokategorian voittajan kesken. Vuodesta 2005 lähtien myönnetty Index Award on omassa luokassaan maailman suurin rahapalkinto. Nobelin design-palkinnoksikin kutsutulla kunnianosoituksella halutaan huomioida toimijoita, jotka ratkaisevat muun muassa tasa-arvoon, ruoantuotantoon ja muovisaasteeseen liittyviä globaaleja ongelmia.

Kilpailuun osallistuu projekteja ympäri maailmaa, ja finalistit ja voittajat arvioi kansainvälinen tuomaristo. Tämän vuoden muiden palkinnon saajien joukkoon kuuluu Microsoft ja Xbox, aiempien voittajien listalta löytyy muun muassa Elon Musk. Kilpailun suojelijana toimii Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary.

Tanskalla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilivapaa maa vuoteen 2050 mennessä, ja useat tanskalaiset yritykset ovatkin ottaneet tavoitteekseen tulla maailman vastuullisimmaksi yritykseksi ensimmäisenä omalla toimialallaan.

”On upeaa olla mukana kantamassa globaalia vastuuta. Tutkijoilla on velvollisuus tuoda esiin laboratoriossa haudotut keksinnöt ja teknologiat, ja kaupallistaa ne nopeammin ihmiskunnan hyödyksi. Solein®-proteiini on erinomainen osoitus innovaatiosta, joita ihmiskunta ja maapallo kiireesti tarvitsee”, toteaa Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Solar Foods on food-tech alan toimija, joka kehittää globaalilla tasolla mullistavia ratkaisuja ruoantuotantoon. Solar Foodsin kehittämä bioprosessi ja teknologia mahdollistavat ruuantuotannon ilman maataloutta. Tulevaisuuden sadonkorjuu käsittääkin puhtaissa olosuhteissa “kasvatetun ja korjatun” sadon, nykyisten proteiinilähteiden rinnalle tulevan uudenlaisen, mutta luonnollisen, proteiinin.

Yrityksen toiminnan ytimessä on suuri vastuu: uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä maapalloa vähiten kuormittavat tavat tuottaa ruoka-aineita.

”IPCC:n (hallitusten välinen ilmastopaneeli, Intergovernmental Panel on Climate Change) julkaisema raportti ja Amazonin sademetsän palot ovat viimeaikaisia esimerkkejä huonoista uutisista, joita olemme kuulleet maapallon ja sen ruokajärjestelmän tilasta. Me kehitämme ratkaisuja, jotka irtikytkevät luonnonvarojen käyttöä taloudellisesta kasvusta ja ruoantuotannosta. Sitä kautta olemme osaltamme ratkomassa globaalia ruokaturvan kriisiä”, kiteyttää Vainikka.

Luonnonproteiinia puhtaimmillaan

Solar Foods tuo maailmaa mullistavan proteiinin ruokatuotteisiin ja kuluttajien saataville kehittämällään bioprosessilla. Moniin eri tuotteisiin lisättäväksi soveltuvaa Solein-proteiinia tuotetaan pääsääntöisesti ilmasta ja sähköstä. Solein-proteiinin satoa voidaan tulevaisuudessa kasvattaa ja korjata missä tahansa, jopa keskellä aavikkoa tai avaruudessa.

Solein on luonnollista proteiinia puhtaimmillaan: sen valmistus minimoi haitat ympäristölle, ja sitä kautta tukee läpinäkyvästi kestävää kehitystä. Solein on maailmaa mullistava proteiinilisä, joka tarjoaa ratkaisua globaalin ruokakriisin hallintaan ja luonnonresurssien ylikulutukseen. Solein-proteiini on monen sadan miljoonan vuoden luonnollisen evoluution tuote, jossa käytetään hyväksi luonnon monimuotoisuutta.

Parhaillaan Solar Foods selvittää Solein-proteiinin soveltuvuutta eri ruokavalioihin ja kuluttajatottumuksiin. Se ei sisällä lisäaineita, vaan näkyy kuluttajille merkkinä eettisestä ja puhtaasta proteiinilähteestä. Soleinin aminohappokoostumus on samankaltainen soijan ja levien kanssa, eli optimaalinen ihmisen tarpeille.

Solar Foodsin tavoitteena on aloittaa proteiinin ensimmäisen vaiheen kaupallinen tuotanto vuoden 2021 aikana.

Vastaa