info@carnivalnews.net

Lähes tuhat alakoululaista tutustuu talousmetsään hiilen kierto -näkökulmasta

Pääkaupunkiseudun koululaisten metsäviikko järjestetään jälleen, jo 18. kertaa. Osallistujiksi kutsuttiin espoolaiskouluja.

Tapahtumapaikkana on Espoon kaupungin metsä Juvanmalmilla. Tiistai, keskiviikko ja torstai 3.–5.9. ovat suomenkielisiä päiviä ja perjantai 6.9. on ruotsinkielinen. Tapahtuman teemana on Talousmetsän kierto, ruotsiksi Ekonomiskogens kretslopp.

Retkellä 5.–6. luokkien oppilaat tutustuvat talousmetsään, siihen, miten metsiä hoidetaan, mitä puusta saadaan ja mitä kaikkea talousmetsissä voi tehdä ja harrastaa.

Retkellä käsitellään alakoulujen opetussuunnitelmassa mainittuja metsää koskevia sisältöjä: luonnonvarojen kestävää käyttöä, metsien hyötykäyttöä, luonnon monimuotoisuutta sekä ilmastonmuutosta ja sen hillitsemistä. Retkellä opitaan asioita, joita on vaikea opettaa luokassa.

Reitillä on erilaisia tehtäviä, kuten metsän monimuotoisuuden määritystä ja taimien istutusta. Metsässä tavataan mukavia asiantuntijoita, nähdään hakkuukone työssään ja tutustutaan metsästä saataviin tuotteisiin. Rastien läpileikkaavana teemana on hiilen kierto puissa ja puuaineessa eli se, millaiset puut sitovat ja vapauttavat hiiltä ja millaiset ovat hiilivarastoja.

Myös metsässä harrastavia 4H:laisia ja metsästäjiä tavataan. Kierroksen lopussa on nuotio, jonka äärellä voi paistaa makkaraa.

Koululaisten metsäviikolle on tulossa 37 luokkaa, lähes 1 000 alakoululaista eri puolilta Espoota.

Ryhmät lähtevät maastoon noin 20 minuutin välein klo 8.30 ja 11.30 välisenä aikana metsäautotien risteyksessä osoitteessa Juvan teollisuuskatu 42, 02920 Espoo (google maps, katunumero voi vaihdella). Nuotio ja reitin loppupää sijaitsevat hiekkakentällä puomin takana osoitteessa Rajapaaluntie 10, 02970 Espoo (autojen parkkeeraus tänne). Ryhmät viipyvät retkellä vajaat kolme tuntia.

Vastaa