info@carnivalnews.net

Älykästä turvaa keittiöön

Väestö ikääntyy, mutta olisi niin vanhusten itsensä kuin yhteiskunnankin etu, jos kotona pystyttäisiin asumaan mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman turvallisesti. Yksi parhaista ratkaisuista tähän kansainvälisesti
kasvavaan ongelmaan on syntynyt suomalaisen huippuinnovaattorin korvien välissä.

Matti Myllymäki on aina keksinyt ja kehittänyt erilaisia laitteita. Työskennellessään vanhusten turvapuhelinten parissa hän perehtyi kodin turva-asioihin ja havaitsi, että 50 prosenttia kaikista kodin tulipaloista saa alkunsa keittiöstä. Tarkemmin sanottuna liedeltä, joka on vahingossa jäänyt päälle.

Liesi on ympäristönä haastava, sillä meillä kaikilla on yksilöllinen tapa kokata. Jokaista neljää keittolevyä voidaan käyttää hallitusti, ja vastaavasti yksi päälle unohtunut levy voi sytyttää tulipalon nopeastikin. Myllymäki totesi, että pelkkä kokonaislämpöä mittaava anturi ei riitä – on pystyttävä myös määrittelemään, onko tilanne hallinnassa. Tarvittiin älykkyyttä, sekä keksijältä että lopputuotteelta.

Kehitystyötä varten Myllymäki perusti vuonna 2005 Innohome Oy:n. Syntyi liesivahti, joka tehtiin palojen sammuttamisen sijaan estämään niitä. Samalla syntyi uusi tapa ajatella kodin turvallisuutta.

Tarve liesivahdille yleistyy kovaa vauhtia

– Suomessa todetaan joka vuosi 14 500 uutta muistisairasta, jotka tarvitsevat apuvälineitä pärjätäkseen kotona turvallisesti, toteaa Innohomen toimitusjohtaja Juha Mört

– Samalla rakennetaan yhä korkeampia rakennuksia, joiden yläkerroksiin on palokunnan vaikea ehtiä riittävän nopeasti. Yhteiskunnan yleinen kehitys tekee liesivahdeista koko ajan tarpeellisempia.

Norjassa sama kehitys huomattiin jo useita vuosia sitten, ja siellä määrättiin liesivahti pakolliseksi kodin turvalaitteeksi. Mört toivoo, että tärkeä asia löytäisi myös muissa maissa tiensä poliittisten päättäjien agendalle.

– Tutkimukset kertovat selkeästi, että kotona tapahtuvien, tulipalon aiheuttamien kuolemien määrä on vähentynyt Norjassa sen jälkeen, kun liesivahti tuli pakolliseksi. Tätä viestiä olemme aktiivisesti vieneet eri maihin ja aina EU-tasolle asti.

Hoivapalveluja ja senioriasumista tarjoavien yritysten ohella Innohomen liesivahteja löytyy opiskelija-asunnoista. Rakennusten omistajat ovat kaiken kaikkiaan se kohderyhmä, josta yritys lähtee kasvua hakemaan.

Yli 10 vuotta kehitystyön kärjessä on antanut kasvulle hyvät eväät. Yli 100 globaalia patenttia varmistavat puolestaan sen, että Innohomen liesivahti on aidosti ainutlaatuinen.

Vaikka AI on terminä vasta ilmaantunut julkisuuteen, Innohomessa on oppivia algoritmejä kehitetty jo kauan. Juha Mört kertoo, että yritys panostaa vahvaan tekniseen kehitystyöhön myös jatkossa.  Mutta perusajatus, se tulee säilymään tismalleen samana kuin millaisena se Matti Myllymäen päähän aikoinaan pälkähti.

– Otetaan hallintaan kodin pahin tulipalojen aiheuttaja. Siitähän tässä pohjimmiltaan on kysymys. 

www.innohome.com

Teksti: Timo Mansikka-aho

Vastaa