info@carnivalnews.net

Viisi syytä, miksi kodin energiatehokkuuteen kannattaa nyt panostaa

Energiatehokkuus on otettava huomioon rakentamisessa ja remontoinnissa entistäkin vahvemmin, kun Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) astuu voimaan kokonaisuudessaan vuonna 2021. Muutoksen tarkoituksena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja hillitä sitä kautta ilmastonmuutosta.

Oman kodin energiatehostamistoimet kannattaa suunnitella yhdessä ammattilaisen kanssa. Joskus ratkaisuksi voi riittää lämmitysjärjestelmän säätö, toisinaan on järkevää panostaa kunnolliseen energiaremonttiin. Vuoden alusta alkaen ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on myöntänyt avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Myös omakotitaloja koskeva tuki tulee lisäämään kiinnostusta energiaremontteihin, kun porkkanana on jopa useamman tuhannen euron avustus.

Uponorin lattialämmityksen- ja viilennyksen tuoteryhmäpäällikkö Saija Nieminen nostaa esiin viisi syytä, miksi oman kodin energiankulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota juuri nyt.

– Olemassa olevan talokannan energiatehokkuuden parantaminen on todella isossa osassa tulevaisuudessa ja saneerauksien vaatimustasoja tullaan kiristämään. Kannattaa muistaa, että asianmukaiset energiatehokkuusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin, painottaa Saija Nieminen.

1. Rahallista tukea tarjolla energiaremonttiin

Energiaremontti on nyt erittäin ajankohtainen, sillä ARAlta voi hakea avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Avustusta voi saada jopa 6 000 euroa, kun rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle. Avustusta haetaan ARAlta ja se maksetaan jälkikäteen, kun energiansäästö on todennettu. Huomioitavaa on, että tuettavasta remontista ei voi saada kotitalousvähennystä. [1]

2. Energiansäästö on ilmastoteko

Maamme on matkalla kohti hiilineutraalia Suomea 2035. Jokaisen kodin ja rakennuksen energiansäästö on askel kohti vihreämpää tulevaisuutta. Rahallinen tuki energiaremontin muodossa antaa yhä useammalle taloudellisen mahdollisuuden parantaa oman kodin energiatehokkuutta ja pienentää näin asumisen ilmastopäästöjä. 

3. Taloautomaation avulla säästyy energiaa ja rahaa

Kattavalla ja älykkäällä taloautomaatiojärjestelmällä voidaan seurata, ohjata ja optimoida helposti kodin eri toimintoja, kuten lämpötilaa tai valaistusta. Etäkäyttömahdollisuus takaa sen, että esimerkiksi lomalle lähtö ja paluu sujuvat miellyttävästi. Kodin lämpötilan voi säätää poissa ollessa alhaisemmaksi ja loman loppuessa voi ennakoida kotiinpaluuta ja nostaa lämpötilan takaisin normaaliksi. Tarkoituksenmukainen käyttö on energiasäästön ensimmäinen askel. Automaation ja tietojen seurannan sekä optimoinnin avulla energiantuhlaus vähenee.

4. Järjestelmien säätö voi riittää tuomaan säästöjä

Sekä patteri- että lattialämmityskohteissa voi ensimmäinen askel kohti energiansäästöä olla pelkkä järjestelmän säätö. On merkittävää, että jo 1 ºC:n alennus huonelämpötilassa on noin 5 %:n säästö lämmityskuluissa. Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät ovat helppokäyttöisiä, mutta niitäkin pitää huoltaa ja tarvittaessa päivittää. Tavoitteena on, että lämpöä on siellä missä tarvitaan ja juuri sen verran kuin tarvitaan. 

5. Hyvinvointi omassa kodissa on olennaista

Rakentamismääräyskokoelmassa oleskelutilojen lämpötilasuosituksena on 21 astetta. Alhaisempi lämpötila vähentää sisäilmaoireiden määrää, kun taas korkeampi lämpötila lisää ilman kuivuutta. Mukavuutta lisää, kun eri huonetiloihin voi valita eri lämpötilan. Esimerkiksi makuuhuoneessa voi olla viileämpää, kun taas kylpyhuoneessa lämpöä tarvitaan enemmän. 

– Oman kodin energia-asiat kannattaa laittaa kuntoon. Jos on miettinyt energiaremonttia jo pidempään, sitä ei kannata turhaan lykätä. Avustuksia energiaremontteihin myönnetään vuoden 2022 loppuun saakka. Jos taas isompi energiaremontti ei ole ajankohtainen, vanhan lämmitysjärjestelmän säätö tai päivitys uudempaan voi myös tuoda säästöjä, kannustaa Uponorin Saija Nieminen.

Vastaa