info@carnivalnews.net

Palkittu dokumentti paljastaa, mihin muovijäte lopulta päätyy

National Geographic: Angela Sun, Midway-atollin rannalla, Plastic Paradise-dokumentin kuvauksissa

Plastic Paradise on dokumentti, joka valottaa vaikuttavalla ja ajoittain karmaisevallakin tavalla sitä vahinkoa, jota muovijäte on luonnolle ja ravintoketjulle aiheuttanut. Angela Sunin moneen kertaan palkittu dokumenttielokuva nähdään National Geographic TV -kanavalla.

Muovi on kestävyytensä vuoksi erittäin hyödyllinen keksintö moniin käyttötarkoituksiin, mutta samasta syystä se on aiheuttanut merkittävän jäteongelman. Kaikki 1800-luvun jälkeen tuotettu muovi on nimittäin edelleen jossain maapallollamme. Missä kaikki tämä muovi oikein piileksii?

2000-luvun alussa TV-juontaja ja elokuvantekijä Angela Sun päätti tutkia asiaa keskittyen eritoten huhuttuun roskasaareen Tyynellä valtamerellä. Päätös kuljetti hänet tuhansien kilometrien päähän trooppiseen paratiisiin, Midway-atollille, joka oli hukkumassa muovijätteeseen. Kävi ilmi, että totuus oli paljon huhuja pahempi, sillä luonnossa hajoava muovijäte oli alkanut merkittävällä tavalla muuntaa meriä ja edetä eläinten ravinnon mukana ihmisillekin elintärkeää ravintoketjua pitkin.

Angela Sunin löydöstä ja sitä seuranneista jatkotutkimuksista kertova dokumentti Plastic Paradise julkaistiin vuonna 2013. Elokuva herätti maailmanlaajuista huomiota kriittiselle ympäristöongelmalle ja etenkin Tyynenmeren muovipyörteelle – keräten samalla lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja elokuvafestivaaleilta ja kriitikoilta. Sunin kaltaisten tekijöiden ansiosta muoviongelma nousi poliittiseen keskusteluun ja on pysynyt siellä tähän päivään saakka.

– On ollut rohkaisevaa nähdä muovijätteen vastaisen liikkeen kiihtyminen. Ihmiset ympäri maailmaa ovat vaatineet muutosta, ja esimerkiksi muovipussikielloista ja oman juomapullon kuljettamisesta on tullut monissa paikoissa normi, Sun kertoo.

Ongelma ei kuitenkaan ole missään nimessä poistunut. Muovia virtaa edelleen luontoon ja vaikka uusi tuotanto pysähtyisikin, vahinkoa on jo saatu aikaan.

– Lainsäädäntöä on edelleen muutettava ehkäisemään valtavaa hukkamuovin virtaa. Lisäksi meidän pitää oppia kierrättämään uusi syntyvä muovijäte tehokkaammin sekä löytää tapoja hyödyntää jo syntynyt jäte, joka lojuu toimettomana ympäri maailmaa. Elimme vuosikymmeniä ilman kertakäyttömuovia ennen sen syntymää, joten voimme varmasti selvitä ja kukoistaa yhteiskuntana ilman sitä myös tulevaisuudessa, Sun korostaa.

Koska muovijäte ongelma on edelleen ajankohtainen aihe, ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan, National Geographic TV-kanava esittää palkitun dokumentin kansainvälisen rantojen siivouspäivän kunniaksi.

Plastic Paradise nähdään National Geographic TV -kanavalla 21. syyskuuta klo 19.00. Katsottavissa jälkikäteen Viaplay:n National Geographic+ suoratoistopalvelusta.

Fox Networks Group Oy on 21st Century FOXin omistama monimediayritys. FNG:llä on maailmanlaajuisesti yli 300 viihde-, urheilu- asiaohjelma- ja elokuva sisältöä tarjoavaa kanavaa, jotka toimivat Euroopassa, Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa 45 eri kielellä. Suomessa Fox Networks Group Oy vastaa valtakunnallisten ilmaiskanavien FOX:n ja National Geographicin, maksukanavien Nat Geo Wildin ja Nat Geo Wild HD:n sekä FOX+:n toiminnasta.

Vastaa