info@carnivalnews.net

Muovinkierrätys kehittyy vauhdilla: Valio toi kierrätysmuovin ruokapakkauksiin

Valio alkaa hyödyntää ensimmäisten elintarvikeyritysten joukossa kierrätysmuovia. Pakkauskehitys on osa isompaa tavoitetta: ruokatalo haluaa nollata maidon hiilijalanjäljen vuoteen 2035 mennessä.

Muovia tarvitaan kaikissa pitkään säilyvissä elintarvikkeissa, sillä ilman muovin antamaa suojaa ruoka pilaantuisi ennen kuin se ehtii kotijääkaappiin. Pakkauksen tärkein tehtävä onkin ehkäistä pakkausta itseään isompi ympäristöhaitta: ruokahävikki. Muovista tulee ongelma, jos se päätyy luontoon.

Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla teoillaan ja kierrättää roskat. Kierrätysmuovia voidaan käyttää nykyään myös ruokapakkauksissa. Valion herkuttelujuustojen uusien pakkauksien materiaalista vähintään 90 prosenttia on kierrätysmuovia. Mifu-suikaleiden ja Mifu-jauhispakkauksen muovista yli 50 prosenttia on kierrätettyä. Kierrätysmuovin käyttöä on tarkoitus lisätä jatkossa.

– Muoviteollisuuden ilmastopäästöt pienenevät noin 40–60 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa muovi tehdään alusta alkaen fossiilisesta öljystä. Tavoitteemme on, että vuoden 2020 aikana kaikki Valion Suomessa myytävät juustoviipalepakkaukset on valmistettu vähintään 50-prosenttisesti kierrätetystä muovista. Jatkossa karkeasti 10 prosenttia kaikesta käyttämästämme pakkausmuovista on kierrätettyä. Sillä on iso merkitys ympäristön kannalta, pakkauskehityspäällikkö Juhana Pilkama kertoo.

Moni tuskailee muovin kierrätyksen kanssa, eikä tiedä, mihin erilaiset muovilajit kuuluvat. Juhana Pilkaman mukaan tärkeintä on saada muovi kiertämään, eikä haittaa, vaikka joku pakkaus joskus päätyisikin väärään kierrätysastiaan.

– Kaikki kierrätetty muovi lajitellaan, pestään huolellisesti ja materiaalit tarkistetaan. Lajittelukone hoitaa mahdolliset virheet, mikä toki aiheuttaa lisäkustannuksen, mutta on pienempi paha kuin se, että heittäisi kaikki kodin muovit sekajätteeseen. Jatkossa aiomme selkeyttää tuotepakkauksen kyljessä olevia kierrätysohjeita, jotta kierrättäminen olisi helpompaa, Juhana Pilkama opastaa.

Kasvipohjaisista pakkauksista kierrätysmuoviin

Valio on tehnyt vuosien ajan töitä muovin määrän vähentämiseksi ja pakkausmateriaalien kehittämiseksi.

Vuonna 2015 Valio toi kauppoihin 100-prosenttisesti kasvipohjaiset tölkit. Kartonki tehdään puusta ja tuotetta suojaava ohut muovikerros sokeriruokoteollisuuden jätteestä eli kasvin ylimääräisistä osista. Myös korkki on täysin kasvipohjainen.

– Pakkauksen itsensä aiheuttamat ympäristöpäästöt ovat vain noin kaksi prosenttia koko elintarvikkeen ympäristökuormituksesta hiilidioksidin osalta. Haluamme pienentää pakkauksen ympäristökuormaa edelleen. Samaan aikaan teemme töitä esimerkiksi maitotilojen kanssa maidontuotannon ilmastopäästöjen pienentämiseksi, kertoo Valion pakkauskehityspäällikkö Juhana Pilkama.

Vuonna 2019 Valio luopuu myös kokonaan läpivärjätystä mustasta muovista Suomessa. Nykyiset kierrätyslaitteet eivät tunnista mustaa väriä, eivätkä mustat muovipakkaukset päädy siksi kierrätykseen.

Vastaa