info@carnivalnews.net

Idätettyjen superfood-kasvituotteiden valmistus käynnistyy Suomessa: Trans farm ja Golden Malt perustavat yhteisyrityksen

Golden Maltin Eero Nissilä ja Trans Farmin Jyrki Leppälä hamppupellossa.

Pohjoismaiden ensimmäinen superfood-kasvien idätykseen perustuva tehdas rakennetaan oululaisen Golden Maltin ja riihimäkeläisen Trans Farmin yhteistyönä. Tuotantolaitos rakennetaan Hausjärven Oittiin ja se aloittaa toimintansa vuoden 2021 aikana. Pääraaka-aineena alkuvaiheessa tulee olemaan öljyhamppu.

Golden Malt ja Trans Farm ovat solmineet strategisen kumppanuuden, jonka tavoitteena on  tuoda uusia innovatiivisia tuotteita nopeasti kasvaville terveysvaikutteisten kasvituotteiden markkinoille. Uuden tehtaan myötä idätettävien kasvilajien valikoima laajenee viljojen ja palkokasvien lisäksi öljyhamppuun.

Ravitsemuksen kannalta öljyhampun siemenet ovat oikea kultakaivos. Ne ovat gluteenittomia ja sisältävät kaikki välttämättömät amino- ja rasvahapot, joiden biologista aktiivisuutta idätys lisää oleellisesti. Idätys parantaa myös mineraalien saatavuutta. Uusimpien tutkimusten mukaan idätetyt öljyhampun siemenet sisältävät myös tulehdusta estäviä yhdisteitä. Öljyhamppu on loistava esimerkki superfood-kasvista, jonka ominaisuudet viimeistellään idättämällä. Tämä ravitsemuksellinen trendi on globaali, sillä vastaavista kasvilajeista valmistettujen idätettyjen tuotteiden markkinat ovat kovassa kasvussa myös muualla maailmassa.

Ruokailun megatrendit, terveellisyys, vastuullisuus ja erikoisruokavalioiden huomiointi lisäävät kasviperäisten proteiinilähteiden kysyntää ympäri maailman. Öljyhamppu proteiinipaletin täydentäjänä ja terveellisen öljyn lähteenä on yhä laajempaa kiinnostusta herättävä raaka-aine. Täydellisenä proteiinilähteenä öljyhamppu haastaa muut kasvikunnan tuotteet, mukaan lukien soijan.

Rumpumallinen idätyslaitos oheisprosesseineen tulee sijoittumaan Hausjärven Oittiin Trans Farmin teollisuustiloihin osana yrityksen öljyhamppuliiketoimintojen laajentamista. Golden Malt vastaa laitoksen suunnittelusta. Idätetyt tuotteet tulevat osaksi molempien yritysten tuoteportfoliota.

Uuden tehtaan tarpeisiin räätälöidyllä rumpumallastamolla  voidaan tuottaa sekä erilaisia idätettyjä tuotteita ruokateollisuudelle että laadukkaita paikallisia maltaita juomateollisuuden tarpeisiin. Rumpumallastamon etuja ovat tuotannon laatu, joustavuus ja skaalautuvuus. Tuotantolaitos on Pohjoismaissa ainoa laatuaan, ja skaalautuvuus mahdollistaa erilaisten räätälöityjen tuotteiden ja tuote-erien tuottamisen. Tuotantolaitos käsittelee gluteenittomia raaka-aineita.

Golden Malt ja Trans Farm toteuttavat öljyhampun koeidätykset keväällä 2021 ja valmistavat ensimmäiset tuote-erät syksyllä 2021. Yhtiöiden strateginen kumppanuus sisältää myös  mittavan T&K-panostuksen, jolla tuotetaan uutta tietoa öljyhampun idätysprosessista ja sen hallintaan vaikuttavista tekijöistä ja näiden vaikutuksista tuotteiden ominaisuuksiin. Tutkimushanketta koordinoi Golden Malt ja se toteutetaan yhteistyössä tutkimuslaitosten ja kasvinjalostusalan edelläkävijäyritysten kanssa. T&K-rahoitus on olennaisessa roolissa koko investoinnin kannalta. Investoinnin jälkeen Trans Farmin ja Golden Maltin yhteisyritys tulee olemaan yksi merkittävimmistä toimijoita idätetyn hampun globaalimarkkinassa.

Golden Malt on oululainen startup, jonka tähtäimessä ovat terveysvaikutteisten kasvituotteiden markkinat. Yrityksen lippulaivatuote on luontaisesti gluteeniton ohra, jonka kehitystyö on aloitettu jo viime vuoden puolella globaalisti merkittävien toimijoiden kanssa. Nyt Golden Malt on paaluttanut seuraavan merkittävän tavoitteensa solmimalla sopimuksen uudesta idätyslaitoksesta Trans Farmin kanssa. Golden Maltin perustajat Mikko Ahokas, Eero Nissilä ja Sanna Taskila muodostavat yhdessä idätyksen koko arvoketjun tuntevan tiimin.

Trans Farm on suomalainen kuminan ja öljyhampun viljelyttämiseen ja jatkojalostukseen erikoistunut 1990 perustettu yritys. Sen liikevaihto on n. 7 miljoonaa euroa. Tuotantolaitokset sijaitsevat Riihimäellä ja Hausjärven Oitissa. Tuotantotilaa on yhteensä 11 000 m2. Yhteistyön avulla Trans Farm laajentaa öljyhamppuliiketoimintojaan uusiin tuotteisiin. Idättämön lisäksi Oittiin on suunnitteilla muita teollisen mittakaavan investointeja öljyhampun prosessointia varten.

Trackbacks & Pings

  • Luonnonkauneuden lähteillä: House of Organicin verkkokauppa - Vihermehut ja tulevaisuus :

    […] Superfoodit ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. House of Organicin valikoimaan kuuluu monipuolinen valikoima superfoodeja, kuten goji-marjoja, chia-siemeniä ja raakakaakaota. Nämä ravinteikkaat tuotteet ovat ihanteellisia energian ja hyvinvoinnin lähteitä. Ne ovat myös loistavia lisäaineita smoothieisiin, salaateihin ja muihin terveellisiin resepteihin. […]

    6 kuukautta ago

Vastaa