Villivihannekset

 

Lista syötävistä villivihanneksista on laaja, mutta aloita tutustumalla yleisimpiin ja helppoihin, joita ovat nokkonen, voikukka, vuohenputki, maitohorsma, siankärsämö, piharatamo ja poimulehti.

Ota mukaan kori tai paperipussi mihin vihannekset keräät. Hanskat ja sakset, jos keräät nokkosia.

Tarkista jokamiehen oikeudet ja jos et ole varma, pyydä maanomistajan lupaa keräämiseen. Kerää villivihannekset turvallisilta paikoilta, joissa ei ole käytetty torjunta-aineita. Vältä keräämästä maanteiden läheisyydestä, koirien ulkoilutusalueilta tai navetoiden ja ulkohuussien lähistöltä.

Kerää vain sen verran kuin tarvitset, älä kerää koko kasvustoa.

Ole varma, että tunnistat ne kasvikset mitä keräät, sillä Suomen luonnossa kasvaa myös myrkyllisiä kasviksia. Kerää puhtaita, terveitä ja ehjiä kasveja ja nuoret yksilöt ovat tuoreempia kuin vanhat.

Paras keruusää on tietenkin kuiva ja mukavan puolipilvinen sää. Kovin aurinkoisella säällä nämä nuhjaantuvat nopeasti.

Kun keräät villivihannekset puhtaalta paikalta, ei niitä välttämättä tarvitse huuhdella. Jokainen päättää itse haluaako huuhdella vai ei.

Villivihannekset ovat ilmaista superfoodia luonnosta. Olet ne itse kerännyt, saanut liikuntaa ja raikasta ilmaa niitä etsiessäsi ja kyykkiessäsi ja luonto on maadoittanut sinut taas rauhalliseksi. Villivihanneksia et tarvitse paljon, sen minkä yhdelle kädelle saat kerättyä, riittää yhteen mehulasiin.

Kun nämä eivät ole välttämättä tuttuja aineksia, aloita niiden käyttäminen niin, että laitat yhtä villivihannesta mehuusi. Luontohan meille opettaa että yksinkertainen on kaunista, vähempi riittää ja voimakkaita aineksia käytetään vain vähän.

Vahvojen villivihannesten, kuten voikukan kanssa yhteen sopivat miedot vihreät kasvikset, kuten kesäkurpitsa ja kurkku. Ananas ja omena sopivat hedelmiksi. Itse käytän villiyrttejä aivan kuin käyttäisin lehtikaalta. Sopivat hyvin lähes kaikkien kanssa ja jos mehusta tulee liian karvas tai väkevän vihreä, lisään yhden omenan tai palan ananasta.

Kevät ja kesä on mehustajan lempiaikaa, sillä viisas käyttää luonnon antimet hyödykseen niin kauan kuin mahdollista! Jos lähelläsi on hyvät apajat mitä vain villivihannesta, voit mehustaa suuren satsin kerralla ja pakastaa jääpalakuutioihin. Vihreitä superfood-jäitä voit lisätä syksyllä ja talvella mehujen tai smoothien joukkoon muistuttamaan luonnon kukkaan puhkeamisesta.

Nokkosen kuitu on omiaan nokkoslettuihin, laita ihmeessä talteen tuoreena tai säästä pakkaseen.

13699991_10154414869413631_3215412462191325224_n

Nokkonen – Ala kerätä jo varhain keväällä, myöhemmin kerää vain ylimpiä lehtiä. Nokkosta voi käyttää tuoreena mehustimeen, ei tarvitse ryöpätä. Nokkonen on hyvin kuivaa, joten siitä irtoaa vain vähän mehua, mutta eipä sitä nestettä paljoa tarvitakaan, on sen verran jytyä tavaraa! Nokkosen kerrotaan puhdistavan verta, parantavan vastustuskykyä ja edistävän suoliston toimintaa.

Voikukka – Voikukka on lääkekasvi, jonka kaikki tunnistavat mutta vain harvat osaavat sitä arvostaa. Voikukassa on paljon C- ja A-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Käytä voikukan lehtiä, kukkia ja nuppuja mehuun. Voikukan maku on karvas, joten jos se ei ole sinulle mukava maku, etsi sileälaitaisia lehtiä. Ananas on kiva kaveri voikukalle, samoin minttu vähän taittaa karvautta. Jos sinulla on matala verenpaine, käytä pieniä määriä, sillä voikukka on tehokas diureetti.

Vuohenputki – Tunnista vuohenputken kourumainen varsi ja kolmen sakaran lehdet. Porkkanamaisen makea rikkaruoho on kiitollinen poimittava, saat nopeasti kerättyä yhdellä kyykkäyksellä ainekset päivän mehuun. Etsi heleänvihreitä ja nuoria lehtiä jo varhain keväällä. Putkikasvi sopii vaikka inkiväärin, sitruunan, palsternakan ja porkkanan seuraksi mehuun.

Maitohorsma – Horsmaa löytää hakkuuaukeilta ja kallioilta ja sen versot ovat kerättävissä heti lumien sulettua pitkälle alkukesään. Vihermehussa tämä nostaa sakan pinnalle ja lasin pohjalle jää valkoista mehua, mutta ei hätää, sekoittele vain! Minä yhdistän tätä punakaalin ja omenan kanssa.

Siankärsämö – Luonnon villi tilli, ryytimäinen ja vahva yrtti on sormipeliä kerätä, mutta vaivan arvoista. Kasvaa pihoilla. Kerää lehtiä mielellään ennen kukintaa. Tomaattimehun maustaisin reilulla kourallisella siankärsämöä. Pujoallergikot voivat saada oireita tästä.

Piharatamo – Mummo laittoi aina ratamon lehden haavalle, sillä kun on antiseptinen vaikutus. Ratamoa kasvaa aukeilla paikoilla. Kerää nuoria ja hyväkuntoisia lehtiä varsinkin jos haluat edesauttaa suolistosi kuntoa. Miedon makuinen lehti sopii kaikkiin mehuihin.

Poimulehti – Naisten hormonaaliselle terveydelle suotuisa poimulehti on kaunis kuin kukka, aivan kuin luonto kutsuisi naisia sitä keräämään! Aavistuksen verran hapan, miellyttävän makuinen lehti sopii muiden mietojen ainesten kanssa yhteen

Suosittelen hankkimaan hyvän villivihannes-kirjan tai käymään villivihannes-kurssin. Monilla paikkakunnilla järjestetään kivoja kursseja ja taitaa aiheesta löytyä verkkokurssikin: http://hortoilu.fi/villiinny-villivihanneksiin-verkkokurssi/

Frantsilan legendaarinen Virpi Raipala-Cormier suositteli vihermehu-retriitillämme juomaan VIISI voikukkaa päivässä. Virpin pihalla voikukat ovat VOIMAkukkia!

13718724_10154415846578631_9192547624637493298_n