Miksi kirjojen lukeminen kannattaa?

Kirjojen lukeminen alkaa olla katoava taitolaji. Lieneekö tähän syynä nyky-yhteiskunnan ainainen kiire vai teknologian kasvu, mutta ihmiset lukevat yhä vähemmän ja vähemmän. Monelle ihmiselle kirja on kuitenkin edelleen ovi toiseen ulottuvuuteen, jossa oman arjen murheet ja kiireet unohtuvat hetkeksi.

Joillekin voi tulla jopa yllätyksenä, että kirjojen lukeminen edistää hyvinvointia sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kirjan nappaaminen syliin onkin tärkeä teko myös aivojemme hyvinvoinnin kannalta. Miksi? Tässä muutama käytännön syy.

Näin lukeminen edistää terveyttä

1. Stressitasot laskevat

Stressi – tuo nyky-yhteyskunnan vitsaus. Tieteelliset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että jo lyhytkin hetki hyvän kirjan ääressä voi laskea stressitasoja. Siispä seuraavan kerran, kun tunnet, että stressi nakertaa aivojasi, nappaa mielenkiintoinen kirja käteesi ja istu alas, vaikka muutamaksi minuutiksi.

2. Lukeminen on loistavaa aivojumppaa

Tieteellisten tutkimusten mukaan lukeminen voi suojata aivoja jopa dementialta. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että lukemiseen keskittyminen työllistää aivoja aivan toisella tavalla kuin esimerkiksi television katsominen. Koska lukiessa aivojemme on tehtävä töitä eri tavalla, se tarjoaa ponnisteluja myös aivosoluille.

3. Lukeminen voi edistää elämänhallintaa

Tietyillä kirjoilla voi olla valtavan suuri merkitys ihmisen elämään. Tästä syystä monet kirjat ovat saaneet aikaan ihmisten arjessa suuria elämänmuutoksia, jotka ovat johtaneet parempaan hyvinvointiin. Lukiessaan kirjaa monet meistä oppivat esimerkiksi, että elämän ei tarvitse olla täydellistä ylisuorittamista, vaan on tärkeää, että pysähdymme ihastelemaan ja ihmettelemään ympärillämme olevaa maailmaa.

4. Lukeminen edistää empaattisuutta

Lukiessamme meillä on mahdollisuus hypätä toisen ihmisen kenkiin, jolloin myös empatiakykymme kehittyy. Tätä väittämää tukee esimerkiksi vuonna 2011 tehty saksalainen tutkimus, jossa huomattiin, että lääketieteen opiskelijoiden empatia potilaita kohtaan oli alkanut laskea opintojen edetessä. Tästä syystä useat yliopistot ympäri maailmaa ovat sisällyttäneet lääketieteen opintoihin erilaisia kirjallisuuskursseja.

5. Lukeminen kehittää sanavarastoa

On sanomattakin selvää, että kirjojen lukeminen edistää sanavarastoa tavalla, johon televisio ja sosiaalinen media eivät koskaan kykene. Kirjan ei tarvitse tutkimusten mukaan edes olla ”vaativaa luettavaa”, sillä kaikkien kirjailijoiden tulee yleensä käyttää normaalia laajempaa sanavarastoa kuvaillakseen lukijoilleen, mitä kirjassa minäkin hetkenä tapahtuu.